A hideg idő beköszöntének tipikus jele, hogy megjelennek a sült szelid gesztenyeárusok az utcákon. Sok vad gesztenyefát (Aesculus hippocastanum) találunk a parkokban, de ezeknek a fáknak a gyümölcseik nem ehetőek, és nem rokonaik a szelíd gesztenyéknek, amiket megeszünk.

A szelidgesztenye (Castanea sativa)

A szelidgesztenye (Castanea sativa) rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz. Érdemes több figyelmet fordítani erre az értékes finomságra. Igazi téli vitamin forrás. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva sokkal kevesebb zsírt tartalmaz és energiatartalma is jóval alacsonyabb. A dióhoz, földimogyoróhoz vagy a mandulához képest csupán azok zsírtartalmának 2-3 %-át tartalmazza.

A gesztenye fogyasztása azért is különösen ajánlott, mert beltartalmi értéke hasonlít a gabonafélékhez, keményítőben gazdag. Lefagyasztva, megszárítva egész évben fogyasztható. A szelídgesztenye teljesen pótolni tudja a gabona-, a dióféléket és a burgonyát.

gesztenye-1

Gyógyászati célokra levelét és termését gyűjtik. Levelének teáját asztma, szamárköhögés és hörghurut esetén fogyasztják. Több köhögéscsillapító és köptető készítmény alkotója. A vénás vérkeringést serkentő hatása miatt visszér, aranyér esetén is alkalmazzák. Elsősorban görcsök és szamárköhögés ellen használják. Gyümölcse és kérge gyomor- és bélhurut, orrvérzés, vérköpés, lumbágó gyakran használt gyógyszere. Gyümölcsének héja csersavtartalmánál fogva a hasmenés háziszere.

A szelídgesztenye táplálkozástani értékei, hatásai

A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, „sejtvédő” E vitaminban gazdag és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból. Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.

szelidgesztenyeKevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag-értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak, ami csak részben tudható be a többi gyümölcsénél magasabb szárazanyagtartalomnak.

A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk. 
Fontos megjegyezni, hogy a fenti értékek a gesztenyegyümölcs feldolgozása, a -massza, -püré gyártás során sem változnak számottevően.

 

Share This