Légzés orron át és lassan a legjobb, legtermészetesebb és legegészségesebb lélegzetvételi mód.

A természet az orrunkat szánta légzőszernek, nem a szánkat, és ennek több oka is van. Az orr hatékonyan juttatja a szervezetünkbe a belélegzett levegőt, mivel nedvesebbé teszi és fel is melegíti azt – mindenekelőtt azonban alaposan megtisztítja. 

Az egészséges orrnyálkahártyán keresztül sem csírák, sem porrészecskék nem jutnak a tüdőbe.

Általános tapasztalat, hogy a szájon át lélegzők körében gyakoribbak a fertőzéses betegségek, mint az orron át lélegzőknél. 

Az orron át történő mély be- és kilélegzés állandóan magas szinten tartja a test teljes energiaháztartását.

A csak szájon át történő lélegzés ezzel szemben folyamatosan alacsony szintre szorítja a test energiáját, csökkentve az összteljesítményt és a gondolkodási képességet. Gondoljunk csak arra, amikor influenzásak vagyunk, és nem tudunk az orrunkon keresztül levegőt venni, így rövid időn belül levertekké válhatunk.

Testünk a szájon át légzést csak egyfajta vészlélegzésnek szánta alapvetően.

Ha orrunkon át veszünk levegőt és a szánkon lélegezzük ki, testünk több energiát tart meg, mint amennyit lead. Az energiaszint ekkor gyorsan növekszik. 

Ha orron át lélegzünk be, és a levegőt csücsörítve, kissé sípolva fújjuk ki, azzal kimondottan a pajzsmirigy hámszövetét frissítjük fel. Ez pedig segíti és harmonizálja a teljes anyagcserét, továbbá élénkíti a vérkeringést és az agy minden tevékenységét.

Ha a jobb oldali orrlyukunkon lélegzünk be („Naplégzés”), akkor a bal agyféltekét aktiváljuk, és segítjük személyiségünk férfiasaktív felét: könnyebben hozunk döntéseket, mondunk nemet és viszünk véghez dolgokat. Rövid távú emlékezetünk és logikus gondolkodásra való képességünk is javul ezáltal.

Ha viszont a bal oldali orrlyukon át vesszük a levegőt („Holdlégzés”), a jobb agyféltekét élénkítjük, s vele női-intuitív részünket.

Ekkor inkább „érzésből” cselekszünk. Erősödik érzékelési képességünk és érzéki tapasztalataink. Javul hosszútávú emlékezetünk, – amit tanulás közben jól kamatoztathatunk.

Egyébként a szervezet körülbelül két óránkét magától váltogatja, hogy melyik orrlyukon át erősebb a levegő és prána áramlása. Ezt könnyen meg is tapasztalhatjuk, ha a mutatóujjunkat az orrunk alá helyezzük. Egyértelműen érezni lehet, hogy a két orrcimpa közül melyiken intenzívebb az áramlás.

Tehát mindenképpen hasznos számunkra ha a légzés orron át és lassan történik a mindennapjainkban.

 

Share This