Jóga nidra technika jelentése röviden

A jóga nidra technikát tudatos ellazulásnak vagy jógikus alvásnak nevezhetjük, amely minden szintet érint, vagyis segít a fizikai, a mentális és az érzelmi ellazulásban.

A rendszeres relaxáció stresszoldó és hűsítő hatású, és segítségével megakadályozhatjuk a stressz okozta betegségek kialakulását.

A jóga nidra alatt a tudatosság az ébrenlét és az alvás közötti állapotban van, amikor az elme rendkívül fogékony.

Ezt felhasználva a jóga nidra az önművelés, az önfejlesztés egyik nagyon hatásos, egyszerű eszköze.

A speciális relaxáció alatt mindig megfogalmazunk egy úgynevezett szankálpát, vagyis egy pozitív elhatározást, egy eltökélt szándékot, egy célkitűzést, amivel elvetünk egy új magot, és mélyen beültetjük a tudatalattiba.

Amint a szankálpa magja bekerül a tudatalatti mélyebb rétegeibe, magához vonzza az elme hatalmas erejét, és létrehozza a megvalósulást.

Úgy tartják, hogy ebben a mély relaxációban eltöltött 1 óra felér 4 órányi normál alvással.

jóga nidra 2 - Dr Ganga

A jóga nidrá metódus kivitelezését lehetőleg minden nap azonos időben kezdjük meg. Erre ideális a kora reggeli vagy az esti időpont. Optimális esetben mindkét alkalmat hasznos beiktatni életvitelünkbe, ezzel támogatva testi, lelki egészségünket. A nidrá gyakorlatát üres gyomorral kell végrehajtani, ezt fontos szem előtt tartani.

A kivitelezés nem igényel speciális eszközöket vagy felszerelést.

Arra kell gondot fordítanunk, hogy ruhánk legyen laza, jól szellőző, kellemes viselet. A gyakorlást ászanák és légző gyakorlatok előzhetik meg, melyek személyenként változhatnak, a gyakorlók egészségi és idegállapotának megfelelően. A gyakorlat kivitelezése a talajon történik háton fekvésben, ezért megkezdése előtt a test alá javasolt jóga matracot helyezni. Ezt a testhelyzetet szanszkritul savászanának, hullapóznak hívják. A hullapóz maximálisan elősegíti az ellazulást, mivel ebben a testhelyzetben az érzékszervi ingerek minimálisra redukálódnak.

A jóga nidrá időtartama igazodhat a rendelkezésre álló időhöz és a tanuló képességeihez is. Általánosan elmondható, hogy kezdő gyakorlata minimálisan 20 percet vesz igénybe. Ez az időtartam folyamatosan növekedhet a gyakorló igényei szerint. A háton fekvő testhelyzet a kezdők és a betegek számára is kivitelezhetővé teszi a jóga nidrát.

A gyakorlás helye mindig kellemes hőmérsékletű, tiszta, jól szellőztethető legyen.

Ügyelni kell a világítás megfelelő kiválasztására, erre a félhomály a legalkalmasabb, melyben az idegrendszer kellő képen ellazul, de a gyakorló nem alszik el. A hosszas fekvő testhelyzetben a test lehűlhet, ezért javasolt takaró használata. Amennyiben a testi adottságok ezt indokolják, a fej alá összehajtogatott pléd helyezhető.

Share This