Napfoltos kezek a korral jönnek?

A napfoltok vagy májfoltok sokak szerint a korral járnak. Mégis általában azoknál alakulnak ki nagyobb mennyiségben, akik nem vigyáztak a bőrükre az intenzív, folyamatos erős nappal szemben. Könnyen barnuló embereken gyakrabban jöhet elő napfolt. Főleg idősebb korban jelennek meg azonban a napozás következményei, akár ráncok, akár májfoltok, vagy nagyon súlyos esetben még melanómaként (bőrrák) is.

Mik is azok a májfoltok?

A májfoltok  általában az arcon megjelenő szimmetrikus, éles szélű sima felszínű  barna kerekded vagy ovális foltok. Leggyakrabban a homlokon, a szemek és  száj , állcsontok felett fejlődnek ki.  Lényege a melanin felszaporodása a hám teljes vastagságában, de bizonyos esetekben a hám alatti kötőszövetben is számos melanin tartalmú falósejt található. Kialakulásuk pontos oka nem ismert, de genetikai tényezők, hormonális hatások (terhesség, fogamzásgátló szedése, hormonpótló kezelés menopauzában), májbetegségben (ld. májfolt) való gyakoribb megjelenése valószínűleg a csökkent ösztrogén lebontással függ össze.

Kezek fényvédelme

Ráadásul a kéz fényvédelmére a legnehezebb ügyelni, hiszen mindig kilóg a ruházatunkból, és naponta megszámolhatatlan mennyiségben mosunk kezet. Minden kézmosás után újra fel kellene vinni a fényvédő krémet a folyamatos védelem érdekében a kézfejekre.

A kézfejeken vagy a lábszárakon leggyakoribb a májfolt.

Az emberek nagy része egyáltalán nem fordít gondos figyelmet Magyarországon a kézfejek fényvédelmére. Amikor Japánban dolgoztam, akkor vettem észre, meglehetősen elcsodálkozva, hogy az emberek zöme ott kesztyűt hord a nyári időszakban is. Nem csak a busz söfőrök fehér kesztyűjére gondolok itt! Egyszer „karvédő zoknit” kaptam ajándékba, és utána vettem észre, hogy minden boltban lehetett ilyet vásárolni.

Persze nélkülözhetetlen a széles karimájú kalap, hosszú-ujjú lenge ing, hosszú vékony szoknya vagy nadrág. És ezután nyitották ki a napernyőket…Nekem is volt egy mesés fehér kesztyűm, amikor megmásztam a 3776 méteres szent Fuji hegyet 1998. augusztusában.

A májfoltok elleni legteljesebb védelmet a napvédő öltözet biztosítja.

Japánban vagy az ázsiai országokban különösen nem divat a barna bőr. A bőrfehérítők és halványítók széles palettáját nyújtják ezek az orzságok a világnak.

Sajnos erős fény hatására tovább pigmentálódnak a már meglévő foltok, és újak is így keletkeznek.

A napfény a kezeket és az arcbőrt is nagyon ráncosíthatja. Tehát a fényvédő kencék jelentősen meghosszabíthatják a bőr fiatalságát.

Májfoltok ellen a védőöltözet és a fényvédő krémek sokat segítenek

Ha már régóta van gondunk, és nagyobb felületen is ott vannak a májfoltok vagy napfoltok, akkor mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. A szakemberek tudnak támogatást adni a makacs, és régóta fennálló májfoltokkal szemben is, de ezekhez speciális készítmények és gépek szükségesek már.

A lézeres pigmentfolt eltávolító kezelések

manapság a leghatékonyabb eljárások ezen a területen, ahol a lézer tuljadonképpen a szervezetet „stimulálja”, és így a szervezet maga távolítja el a sötét foltokért felelős sejteket a bőrszövetből.

Az eljárás lényege, hogy a bőrbe hatoló lézerfény-nyalábok speciális hullámhosszuknak köszönhetően másképp nyelődnek el a különböző szövettípusokban.

A pigmentfolt több energiát nyel el, felmelegszik és károsodik. A lézer így szétbontja a pigmentsejteket, közben gyógyulásra, regenerálódásra készteti a bőrfelületet. A szétbontott pigmentsejeteket az immunrendszer felelősei eltakarítják, miközben újraképződik a hámréteg, fokozódik a kollagéntermelés. A nagy energiájú, mélyebbre jutó és melaninban elnyelődő lézersugarak hatásosak a májfoltok kezelésében is. Már egy kezelés is hatásos lehet, de általában kúra-szerű kezelés szükséges. Az így kezelt pigmentfoltok átmeneti megsötétedés után néhány nap alatt lehámlanak.

Share This