AGNI SARA szankszritül, magyarul pedig TŰZLÉGZÉS

Agni Sara jelentése “a napközpont energetizálása”. Gyakorlása növeli belső energiánkat és vitalitást biztosít egész szervezetünk számára. Azoknak akik emésztési problémákkal, székrekedéssel, étvágytalansággal, anyagcserezavarokkal és túlsúllyal küzdenek, különösen ajánlatos lenne napi rendszerességű gyakorlása ennek a tisztító légzésnek. Kiválóan alkalmas a tüdő problémáinak kezelésére, torok problémákra és mindenféle nyákképződéssel járó tünet enyhítésére. Intenzív hatása van még ezen kívül az idegrendszerre, vérkeringésre és a szaporítószervekre is. Az Agni Sara tisztítja és emeli a gyomor területén ébredő belső tüzet, így leküzdhetőek általa különböző nem kívánatos mentális állapotok, erőt vehetünk segítségével lustaságunkon, érdektelenségünkön is. Energiaszintünk megemelkedése erősíti mind testünket, mind elménket, így rendszeres gyakorlásával képessé válunk a napi problémákkal való hatékony megküzdésre.

A has és a medencefenék intenzív megfeszítésével aktiváljuk az alsó három tudatközpontot – csakrát-, ami segít megtisztítani és harmonizálni az alsó három szinthez tartozó mentális és fizikai tartalmakat. A gyökérközponthoz a Föld elemet kapcsoljuk, ami a stabilitást, a létezésben való ősbizalmat, a létfenntartáshoz szükséges erőt szimbolizálja. A szakrális központ a Víz elemmel köthető össze, és az áramlással kapcsolatos alkotó erők központja; az érzelmi rugalmassággal, az élet örömeiben való megmártózás iránti vággyal van összefüggésben. A köldök központ a Tűz elemhez köthető; belső erőnk felismerésének és kiárasztásának, az emberi kapcsolatainkban megjelenő önérvényesítéshez szükséges erő megnyilvánításának központja.

Figyelembe véve ezen erőközpontokhoz tartozó érzelmi és mentális tartalmakat, nem meglepő, hogy az Agni Sara  légzés gyakorlása igen jó szolgálatot tesz az alapok helyrehozatalában; energiát ad és harmonizál a megalapozottság, egészséges önértékelés, elfogadás, és belső erőnkben való megszilárdulás felé vezető úton. Rendszeres gyakorlásával növelhető mind a fizikai, a mentális és az érzelmi stresszel szembeni megküzdési képességünk, és életünk minden szintjén fenntartja lelkesedésünket és a létben való bizalmunkat.

Mire figyelj az Agni Sara légzés gyakorlásakor

Ajánlatos kora reggel végezni éhgyomorra, székletürítés után. Aki este szeretné végezni, figyeljen arra, hogy legalább négy óra teljen el az utolsó étkezéstől számítva.
A téli időszakban mindennapossá kéne tenni az Agni Sara gyakorlását, hogy folyamatosan tápláljuk az emésztés tüzét. Nyári hónapokban ha végezzük, akkor 10 kör shitali pránajámával zárjuk a gyakorlást.
A gyakorlás időszakában egyszerű, könnyű, szattvikus ételeket fogyasszunk, és lehetőség szerint tartsuk be az ajurvédikus alkatunknak megfelelő táplálkozási előírásokat.
A dohányzást és alkoholfogyasztást kerüljük. Várandósság, menstruáció, sérv, magas vérnyomás, krónikus bélgyulladás esetén ne gyakorold! Alhasi műtét után pár hónapig nem végezhető! Mindig tartsd szem előtt saját fizikai kapacitásodat, tartsd tiszteletben határaidat!

Az Agni Sara légzés végrehajtása

1. változat – kezdő

Állj kényelmes vállszélességű terpeszben. Hajlítsd kissé mindkét térdedet, és támaszkodj meg tenyereiddel a combokon. Hajolj előre úgy, hogy a felsőtest súlya karjaidra kerüljön, így hasizmaid el tudnak lazulni. Egy teljes kilégzés után a medencetájékot, a has alsó izmait és a köldököt húzzuk befelé és felfelé. Ne tartsuk vissza a lélegzetünket. A belégzés kezdetekor lassan elengedjük a kontrakciót, és ellazítjuk a has és medence izmait. Folytassuk ezt a szisztematikus összehúzást és lazítást minden egyes légzésnél. Kezdjük 10 légzéssel, és fokozatosan emeljük a légzések számát ötvenre vagy akár még többre.

2. változat – középhaladó

Ha a fenti gyakorlattal előkészítettük a has izmait, akkor rátérhetünk a haladóbb verzióra: Kilégzés után kint tartjuk a levegőt és az alhas és a köldök területét befelé és felfelé emelve beszívjuk a hasat a gerinc felé. Létrehozunk egy vákuumot a köldök területén, és amíg nem okoz feszültséget bennünk, addig tartjuk. Először visszalazítjuk a hasfalat természetes helyzetébe, majd belégzéssel felegyenesedünk. 5-10 ismétlést végezzünk.

3. változat – haladó

Kilégzés után kint tartjuk a levegőt, és úgy járunk el mint a II. változatnál. Miután be-és felszívtuk a hasat a gerinc felé, onnan kényelmes tempóban többször ellazítjuk és visszahúzzuk a gerinchez a hasfalat anélkül, hogy közben levegőt vennénk. Addig ismételjük amíg kényelmesen, feszültség nélkül tudjuk végezni a gyakorlatot. Végül teljesen ellazítjuk a hasfalat, és belégzéssel felegyenesedünk.

Share This