A böjt tartózkodás

az evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől.

Táplálkozás esetén a böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől és italtól. Illetve egészséges ember esetén lehet száraz, vagy folyadékkal végzett böjt. Ezek szintén többfélék lehetnek – zöldség és/vagy gyümölcs levek, gyógyteák vagy víz tisztán vagy citrom levével.

Testünk egy csodálatos, öngyógyító organikus műhely, mely képes önmagát regenerálni, ha megadjuk számára ehhez a külső és a belső lelki támogatást.

A böjt folyamata a leghatékonyabb méregtelenítő és salaktalanító kúra, amely egyidős az emberiséggel. Számos vallás, és spirituális írányzat régóta alkalmazta ezt a technikát. Napjainkban már újra beépült a modern emberek önsegítő technikái közé is a böjtölés, függetlenül attól, hogy ki milyen vallást vagy gondolkodási módot követ.

A böjt változó időtartamú lehet, egy naptól akár egy hónapnál is tovább tarthat. 

Ha egy napos böjtöt tartunk, akkor azt mindenképpen célszerű a Hold állásához igazítva Ékádási napjára tenni. A jógikus hagyomágyok szerint ilyenkor a legerősebb a Hold támogató ereje. Az Ékádási napok a Teli Hold és az Új Hold napok után eső 11-dik napok.

A rövid idejű böjtök minden ember életének részei, amint az evés és nem-evés váltják egymást, az angol nyelvben ezért nevezik a reggelit breakfast-nek, vagyis böjt-(meg)törésnek.

Orvosi szempontból úgy vélik, hogy a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik.

bojt drgangaA böjt és a mértékletesség pozitív hatásai többféle módon támogatják a testünket, lelkünkket és szellemünket.

A kisbabák, vagy a természetes életmódot folytató állatok és emberek is ösztönösen „böjtölni” kezdenek, amikor megbetegednek. A böjtben rejlő lehetőségeket akkor tudjuk tökéletesen kiaknázni, ha tudatosan végezzük, így tökéletes eszközzé válik számunkra a testi-lelki megtisztuláshoz.

A böjt az elengedésről és a nem cselekvésről szól.

Egyfajta szabad és kötetlen állapotot jelent, amikor a gyógyulás belülről, rendkívül passzív, szelíd módon történik meg. A helyesen böjtölő ember lelkiállapotára a bizalom és az alázat jellemző.

A böjtölés egy olyan belső terápia, amely ha bízunk benne, elvezet mindenkit a saját belső útjára. A böjt során mind a test, mind a lélek mélyreható átalakuláson és tisztuláson megy keresztül, és mindkettőt „belső bölcsességünk” irányítja. Belső bölcsességünk előnye, hogy sohasem téved, és mindig a megfelelő időben és sorrendben oldja fel testünk és lelkünk lerakódásait, blokkjait. Minél nagyobb szerepet hagyunk ennek az öngyógyító folyamatnak böjtkúránkban, annál könnyebb és mélyrehatóbb lesz az átalakulás. 

 

Share This