A-vitamin – Retinol, valóban visszafordítja az öregedés jeleit? A retinol biológiai hatásmechanizmusának köszönhetően kimutatták, hogy kedvező hatással van a bőrre.

A-vitamin – Retinol, valóban visszafordítja az öregedés jeleit?Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin és hat azonos biológiai hatású vegyület, úgynevezett vitamer (retinol, retinal, alpha-karotin, beta-karotin, gamma-karotin, beta-kriptoxantin) összefoglaló neve. ATC-kódja V04CB01.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, a reprodukciós folyamatokhoz, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin. A membránpermeabilitást is befolyásolja.

Mind az alkohol (retinol), mind az aldehid (retinál), mind pedig a sav (retinolsav, tretinoin) változatai az élettani folyamatokban fontos szerepet játszik. A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik.

A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá. A gyomor-bél traktusból azonnal felszívódik.

A retinol felszívódása zsír-emésztési vagy -felszívódási zavarokban, illetve májfunkciós zavar esetén elégtelen. Tárolása főként a májban, palmitát észter formájában történik és glükuronsav konjugátumként választódik ki a vesében és a májban.

Mivel a retinoidok és a karotinoidok fontos szerepet töltenek be a szükséglet kielégítésében, bevezették a retinolekvivalens fogalmát. A retinol-ekvivalens a hasonló kémiai szerkezetű, azonos biológiai hatású vegyületek közös neve.

A legfontosabb A-vitamin hatású vegyületek: a retinol, retinal, és provitaminok: alfa-, béta- és gamma-karotin, egyéb karotinoidok. Biológiailag a legaktívabb a béta-karotin.

Az A-vitamin nem szintetizálódik a szervezetben, ezért azt külső forrásból kell biztosítani. A-vitamint a máj, vese, tojássárgája, tengeri halak, sötétzöld leveles zöldségek tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.

A retinol biológiai hatásmechanizmusának köszönhetően  kimutatták, hogy kedvező hatással van a bőrre. Egyik formájáról, a tretioninról igazolták, hogy visszafordítja az öregedés jeleit, csökkenti a ráncokat, az öregségi pigmentfoltokat és simábbá teszi a bőr szerkezetét. Számos helyileg alkalmazott fiatalító készítmény, mely állítólag elősegíti a kollagén termelést, nem képes a bőr mélyebb, a fibroblasztokat is tartalmazó rétegeibe behatolni, emiatt nem hatékonyak. Retinol kapszulák hatóanyaga képes a bőr külső rétegén áthatolva a mélyebb rétegeket is elérni, ahol stimulálja a fibroblasztok és a kollagén termelését is.

Share This