Teliholdkor mi történik az égen?

A csillagászatban a telihold az a természeti jelenség, amikor a Hold és a Nap a Föld teljesen ellentétes oldalán haladnak, azaz szemben állnak egymással. Ilyenkor a Napból érkező fénysugarak megvilágítják a Föld egyik oldalát, illetve ezzel egyidőben megvilágítják a Hold általunk látott oldalát és a Holdról a napfény a Földre verődik vissza. Mivel a Hold és a Nap szemben áll egymással, így a Hold lehető legnagyobb felületét teljesen fényesnek látjuk. Ilyenkor látunk teliholdat. Ilyenkor a hold általunk nemlátott oldala továbbra is teljesen sötétben van, azaz a nap nem világítja meg.

Egy holdfázis 29,53 napból áll.

Ezért egyes holdnaptárakban a „Hold hónap” az újholddal kezdődik és hónap közepén, 14-15.-e körül van telihold. Így egy holdhónap nagyjából 29-30 napos lehet.

A Hold mindig fontos szerepet töltött be a különböző kultúrákban az emberiség életében. A Hold az alapja az ókorban keletkezett legtöbb naptárnak és ünnepnek. A Hold fázisait az ókori egyiptomiak az újjászületéssel magyarázták. Szerintük Ozírisz isten feldarabolásáról van szó, amit riválisa, Széth hajtott végre rajta, aminek során 28 darabra vágta. Ozíriszt hitvese, Ízisz rakta össze.

Telihold hatásai

Rengeteg tanulmány érvel a telihold hatása mellett, vagy éppen az ellen, a választ azonban senki sem tudja. Kórházi sürgősségi osztályokon és a rendőrségeken tervezik, hogy több telefonhívást kapnak telihold idején. A telihold hatása mellett érvelők egyik fő érve a születések számának bemutatása, ilyenkor jellemzően több gyermek születik, mint a hónap más napjain.

Ha félretesszük a mítoszokat, hiedelmeket, akkor bizony kiderül, hogy az ok egyszerű fizika. A Hold gravitációs vonzást gyakorol a Földön, így nagy hatással van a víz mozgására, így jön létre az apály és a dagály. Az emberi test jelentős részét is víz alkotja (az agynak kb.90%-át), ezért az emberre is nagy hatással van a Hold ereje.

Teliholdkor a szövetek megtelnek vízzel, az izületek is merevebbek, kevésbé mozgékonyak. Újholdkor éppen ellenkező a hatás, túl szárazak az ízületek, kevésbé nyúlnak az ínszalagok. Mindkét esetben megnő a sérülések veszélye sportolás vagy mozgás közben.

Telihold energiák helyes használata

A telihold körüli napok alkalmasak arra, hogy aktivizáljuk a szervezetünkben rejtőző öngyógyító erőt. Tipikusan az elengedő folyamatokat tudjuk erőteljesen támogatni. Ha van az életünkben olyan terület, amely láthatóan nem működik ideálisan, akkor érdemes kérni a telihold felszámolóan támogató erejét, hogy elengedjük a hátráltató tényezőket. A telihold energiája nagyban segíti a spirituális igazságok mélyebb megértését.

A telihold meditációt praktikusan végezhetjük az esti holdfényben, illetve az adott napon. Távoli barátainkkal közösen is tudunk így meditáni a holdra fókuszálva egy megbeszélt időpontban. A következő telihold időpontja: 2016. október 16. 04:25.

Egy ilyen meditáció segít megtalálni és fenntartani az egyensúlyt és a nyugalmat stresszel teli életünk mindennapjaiban.

 

Share This