Locsolkodás, na de mivel?

A locsolkodás szép magyar húsvéti hagyomány. Húsvéthétfőn a fiúk és férfiak elindultak az ismerős vagy rokon lányokat, hölgyeket meglocsolni vízzel, de újabban inkább csak illatos kölnivel locsolnak.

Régen vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, mivel még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak.

A városokban, illetve napjainkban a finomabb formája az elterjedt, amikor illatos parfümféleséggel, locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett hímes tojást.

A szokásról Magyarországon már 17. századi írásos emlékek is fennmaradtak.

1736-ban Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniaeazaz: Erdélynek régi együgyű alázatos ideiben való gazdagságából ez mostani kevély, czifra felfordúlt állapotjában koldússágra való változása című művében ezt írta: „… úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján az az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben …”

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős, és a termékenység kultusszal van kapcsolatban.

Magyaros festett húsvéti tojás.

A locsolásért cserébe hímes, de legalábbis festett tojás jár a fiúknak. Sok változata és technikája létezik mind a tojáshímzésnek, mind a festésnek.

Locsolóvers

Külön műfajjá fejlődött a locsolkodáshoz párosuló – néha engedélyt kérő, néha humorosan fenyegető – rövid vers elmondása. Sok közismert változata létezik, de a fejből rögtönzöttek is szép számban vannak.

Locsoló kölni

Napjainkban már nagyon kedvelt a virágvízzel történő locsolkodás, mert ők nem tartalmaznak allergéneket, amelyek akár irritálhatják is a lányok, asszonyok bőrét, illetve harmonikusabb illatot árasztanak, lágyan táplálják is a bőrt.

Natúr krémeinkbe mi is használunk többféle virágvizet!

A Hidratáló krém levendula virágvizet,

az Ápoló krém aloe verát és római kamillát,

míg a Szemkrém damaszkuszi virágvizet tartalmaz.

Látogass el a webboltunkba!

SÁRGABARACK SIMOGATÁS – Hidratáló natúr arckrém – Illatos – 30 ml – Szeretet szimbólum

AVOKÁDÓ KÉNYEZTETÉS – Ápoló natúr arckrém – Illatos – 30 ml – Szeretet szimbólum

VADRÓZSA ÁLOM – Natúr szemkrém – Illatos – 30 ml – Szeretet szimbólum

 

Share This