Ódzsasz kulcs az élethez?

Az ódzsasz az a finom esszencia, mely életerőnket biztosítja. A test minden egyes sejtjében jelen van, és a test immunitásának az alapja, mivel fenntartja a testszövet természetes ellenálló képességét.

Az ódzsasz a felelős a sejtek hosszú élettartamáért és küzd az öregedés, a leépülés és a betegség ellen. Az erős ódzsásszal rendelkező ember ritkán beteg, ellenben együtt érző, kreatív, kedves és békés.

Nemes esszencia

Az ódzsasz egy spirituális energia, a hét dhátu (testszövet) nemes esszenciája a testben. Minden ájurvédikus elv és módszer célja, hogy a szervezett a lehető legtöbb ódzsasz termelje, és a már meglévő ódzsaszt minél hosszabb ideig megőrizze.

Az ódszaszt az ájurvéda tehát az élet esszenciájaként is nevezi, mely annak a hét lépésből álló folyamatnak a legutolsó lépéseként termelődik, amely a bevitt táplálékból testünk egyre kifinomultabb és egyre nagyobb, magasabb intelligenciájú szöveteit (a dhátukat) hozza létre.

Szövetalkotó folyamat

A testszövetek az alábbi sorrendben alakulnak egymásba: 1. vérplazma, 2. vér, 3. izom, 4. zsír, 5. csont, 6.  A szövetalkotó folyamat, mely akár 42 napig is eltarthat, legvégső produktuma az ódzsasz, amely már nem dhátu (testszövet), hanem az összes szövetet átható, az egész szervezet életműködését biztosító életesszencia. Mivel az ódzsaszt a szervezet átalakító mechanizmusai hozzák létre, termelésének előfeltétele a kiváló és folyamatosan jól működő emésztőrendszer és az adott testnek megfelelő táplálék.

Az életenergia csúcsa?

A klasszikus ájurvédikus szövegek olajos anyagként írják le az ódzsaszt, melynek fehér-arany színe a ghíre, íze a mézre, illata pedig a puffasztott rizsre emlékeztet. Ez a legkifinomultabb, legintelligensebb vegyület, amelyet az emberi szervezet termelni képes, és ez tartalmazza a legmagasabb szintű életenergiát.  Tulajdonképpen már annyira finom, hogy nem is lehet teljes mértékben anyagnak nevezni. Az ódzsasz az élő szervezetnek az az aspektusa, amely által az fizikai test a szellemivel kapcsolódik össze, azzal a tiszta intelligenciával vagy belső tervrajzzal, amely annak információját tartalmazza, hogy a szervezet miként működik optimális egészségben.

Életminőségünk alapja

A cél az ájurvéda szemszögéből tekintve világos, ha elegendő mennyiségű ódzsaszt termelünk, akkor stabil az egészségünk, kiváló az immunrendszerünk és óriási a fizikai teljesítőképességünk. Érzelmeink stabilak, elménk éber, kedélyünk sugárzó –egyszerűen van energiánk örülni. Mivel az ódzsasz ennyire közvetlenül befolyásolja testi és mentális működésünket, nem túlzás kijelenteni, hogy egész életminőségünk az ódzsasz mennyiségén és tisztaságán alapszik. Az ódzsasz komolyabb hiánya gyengeséghez, rossz kedélyhez vezet, hosszabb távon betegségeket szül, drasztikus lecsökkenése pedig az életet fenyegeti.

Ódzsasz növelésének egy könnyű itala

Az ódzsasz megnöveléséhez éjszakára áztassunk vízbe tíz szem mandulát. Reggel hámozzuk meg őket, és egy csésze meleg tejjel tegyük turmixgépbe. Adjunk hozzá egy csipet kardamomport vagy 1-2 darab kardamont, frissen őrölt fekete borsot és egy teáskanál mézet. Pár percig turmixoljuk, majd azonnal fogyasszuk el lassú kortyolással, szánkban ízlelgetve ezt a nemes elixírt.

Na, és még hogyan növelhetjük az ódzsaszunkat?

1. Örüljünk, nevessünk életünk minden pillanatában, élvezzük az életet, bátran nevessünk magunkon, vagy azért mert bréking élmény, vagy azért mert nehéz dolog történt velünk!

2.  Alakítsunk ki és tápláljunk szeretetteljes kapcsolatokat családtagjainkkal és barátainkkal!

3. Használjuk ki a napi rutin erejét, tegyük életünket szervezetté, átláthatóvá! A céltudatos rutin, sikerhez és boldogsághoz kormányozza életünket.

4.   Szervezetünk méregtelenítése tisztává teszi a test táplálék és életenergia csatornáit egyaránt, amelyek így több ódzsaszt képesek felvenni és áramoltatni. De ne essük túlzásokba! A túlzott böjtöléssel és koplalással, valamint a túl sok nyers vagy száraz ételt tartalmazó étrenddel, mert ezáltal esetleg magát az életet öljük ki önmagunkból!

5. Számunkra ideális mennyiségű testmozgás erősíti az emésztő erőnket (agnit), és így támogatja az ódzsasz termelését.

6. Könnyen emészthető, tápláló, a testtípusunknak és az évszaknak megfelelő, frissen elkészített ételek fogyasztása. Mindig nyugodtan ülve, békés, szeretetteljes légkörben, és ételünket alaposan megrágva együnk.

7. Ügyeljünk a testi tisztaságunkra, és teremtsük és őrizzük meg szívünk, gondolataink, szavaink és tetteink tisztaságát is!

8. Támogató mennyiségű és minőségű alvás (korán feküdjünk és korán keljünk) csodákra képes. Amikor kialusszuk magunkat, és frissek, boldogok vagyunk, az ódszasz kiteljesedett hatását érzékeljük.

9. Tartsuk tiszteletben a testünk és az elménk teljesítőképességének határait, ne hajszoljuk túl magunkat sem a munkában, sem az örömök megélésében.

10. A gyógynövényeket és ásványi anyagokat tartalmazó elixírek évezredek óta támogatnak bennünket embereket a testünk és lelkünk harmoniájának a kialakításában. Bátran használjuk őket modern napjainkban is!

11. A rendszeres  relaxáció és meditáció sokat adhat a napjainkhoz. Különösen ajánlott a tiszta tudat megtapasztalását lehetővé tevő tradicionális mantra meditáció, mely szinte ódzsaszban fürdeti meg a szervezetet.

12. Keressük a bölcsek és a szellemi életet élők társaságát, programjait, és könyveit, mert általuk felbecsülhetetlen értékű támogatást kapunk az élettől.

 

Share This