Az 54 Napüdvözlet Jógaműhely nagy népszerűségre tört az eddigi résztvevők körében.

A Napüdvözlet, alkalmazásának sokoldalúsága miatt, a legjobb jógamódszerek egyike, hiszen erőteljesen támogatja a test rugalmasan tartását vagy méregtelenítését, valamint a spirituális ébredést, a tudat kiterjedését is előkészíti.

surya-namaskar - Napüdvözlet - Az életerő technikájaEmber kapcsolódása kozmoszhoz

Az ember és a bolygórendszer között különleges kapcsolat van. A napüdvözlet gyakorlásán keresztül az emberi természet Naphoz való kötődése ébredt fel, és így éltető energiák szabadultak fel a belső tudatosság  kifejlesztéséhez.

Idővel, a vallások hanyatlásával, a rendszeres szertartások átalakultak, de újabban a tudomány kínál fontos információkat a Nap tevékenységeiről a kozmoszban.

Friss kutatások

Egy amerikai kutatás szerint 1300 jelenség kapcsolatos a napjelenségekkel. Ilyenek például a sarki fények, a földrengések, a vulkánkitörések, a csírasejtek érése, a fákban lévő elektromos erők változásai vagy a cukorbetegek számának növekedése. A Nap mindenképpen fontos része a földi életnek, akár foglalkozunk vele tudatosan, akár nem.

Stressz

Napjainkban a legtöbb ember életében sokféle gond, feszültség, stressz, gazdasági probléma van, és ráadásul a modern technika folyamatos ülésre kényszerít mindenkit. A megoldás egyszerű ezekre a kihívásokra. Ugyanis, ha rendszeresen végzünk napüdvözletet, akkor elkerülnek bennünket a betegségek, a test megfiatalodik és a lelki gondok is elillannak.

Életkor, élethelyzet

Nincsen életkori korlátozás a gyakorlat végzésében, bár igaz, hogy 8 éves kor alatt szükségtelen. Persze gyenge szív és érrendszer esetén, valamint gerincproblémáknál mindenképpen konzultálni kell az orvossal. Menstruáció alatt végezhető fajdalommentesség esetén, terhességnél 12. hét után átalakítva, és szülés után körülbelül 40 napra is lehet újra végezni.

Mikor

Az ajánlás szerint reggel üdvözöljük a Napot, de gyakorolhatjuk reggel, napközben és este is, ahogyan életvitelünk lehetővé teszi. Egy szempontot kell mindenképpen betartani, hogy evés előttre tegyük a gyakorlást, mert üres gyomor szükséges hozzá.

Indulásnál

Felnőtteknél kezdetben a test merev szokott lenni és a mozdulatokban nincs teljes koordináció az izületekben lerakódott méreganyagok, a rugalmatlan inak és feszült izmok miatt. Majd lépésről lépésre megérkezik a rugalmasság az egész test alapos nyújtásának hatására.

Hogyan hat a napüdvözlet?

Ez a gyakorlatsor 12 ászanát köt össze olyan sorrendben, amely szisztematikusan átmozgatja az egész testet, a belső szerveket, valamint harmonizálja a légzést és a vérkeringést, támogatja az idegpályák, a hormonok és az emésztő rendszer ideális működését.

Mind a 12 testhelyzet egy speciális izomcsoportot dolgoz meg úgy, hogy az egyik izomcsoportot megfeszíti, közben egyidejűleg a másikat lazítja. Ez biztosítja azt, hogy az adott gyakorlatban megfeszített izomcsoport a következő pozícióban már ellazul vagy nyújtva van.

Darabszám

A jógázás, nem jelenti bonyolult testgyakorlatok végzését, így nem is fárasztja el a testet, hanem energetizálja azt az életáramok aktiválásával. Sőt nem is csak a testről érdemes beszélnünk, mert az elmével ugyanez megtörténik. Ha megfelelő figyelemmel végzünk 54 darab napüdvözletet, akkor egyre tisztábban tapasztaljuk saját erőinket, energiáinkat. A mantrák éneklése még erősebben aktiválja az energiák bekapcsolását.

Belső erőink megtapasztalásának egyik legegyszerűbb formája az 54 darab napüdvözlet elvégzése, hiszen akár 25-30 perc alatt megvalósítható a gyakorlatsor. Persze a műhely során több részletben, többféle módon végezzük a napüdvözleteket, hogy mindenkinek igazi örömet és felszabadulást jelentsen a megélésük.

Share This