Sütőtökszezon van. Mit tudunk a béta-karotinról?

A sütőtök 90 százaléka víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.A sütőtök 90 százaléka víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban.

Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat.

 

Mi is a béta-karotin?

A béta-karotin adja a sütőtök, a sárgarépa, a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható, alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud.

A karotinoidokat már a XIX. században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket élelmiszer színezékek előállítására.

Miben található meg?

Minden színes zöldségben, főleg a sárga vagy piros színűekben, de az említetteken túl előfordulnak a falevelekben is. Ezekben a zöld színű klorofill ugyan eltakarja a jellegzetes sárga színt, amely azonban megjelenik ősszel, amikor a klorofill elbomlik.

Mi a szerepe?

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, hiszen a szervezet ezt a vitamint tudja előállítani belőle. Felesleg esetén elraktározódik. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő).

Az A-vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák, illetve a bőr egészsége szempontjából. De mivel zsírban oldódik, túladagolása – és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik – mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása.

A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik többféle betegség kockázatát. Egyes kutatások szerint béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

A béta-karotint vajak, jégkrémek és üdítőitalok színezésére is használják. Előnye más színezékekkel szemben, hogy szervezetbarát.

Share This