Napjainkban a legtöbb ember jelentős feszültségeket él meg az életében, és a stresszhatás pedig bonyolult élettani reakciót vált ki a szervezetből.

Először a vegetatív idegrendszer ún. szimpatikus hatásaként megemelkedik a szervezet adrenalinszintje. A fokozott adrenalin-kiválasztás növeli a sejtek anyagcseréjét, ami a szervezetet nagyobb aktivításra készteti. Stresszhatás alatt a pupillák kitágulnak, hogy növeljék a látómezőt, a bőr és a belek apró vérerei összehúzódnak, hogy a vért ezekről a területekről az izmokba vigyék, ahol ilyenkor nagyobb szükség van az oxigénre. Hogy a szervezet megnövekedett oxigénigényét kielégítsék, a szív ritmusa felgyorsul, több vért pumpál az izmokba, a tüdő pedig kitágul, hogy több oxigént vehessen fel.

Stressz hatására az erek összeszűkülnek, a vérnyomás megemelkedik, az izmok készenléti állapotban megfeszülnek. Az idegsejtek fokozott anyagcseréjének hatására nő az agyi aktivitás. Az eredmény tehát mind fizikai, mind szellemi értelemben ugyanaz: fokozott teljesítmény.

Az állandó fizikai és pszichés megterhelés egy idő után azonban az ellenkező hatást éri el. A gyakori és intenzív stresszhelyzetek egy bizonyos ponton túl már nem növelik, hanem rontják a teljesítményt és károsítják a szervezetet.

A stressz elleni védekezés leghatásosabb módja a rendszeres testedzés, különösen a jóga által kínált mozgásformák és a különböző relaxációs technikák sokat tudnak segíteni.

A tradicionális jóga relaxációknak is számos kivitelezése lehetséges. Többféle módon lazíthatjuk el a gondolatokat, a testet és a lelket, valamint szankszrit énekekkel is tovább mélyíthetjük a lazítást. Érdemes kiemelnünk a jóga nidra (mély alvás) technika áldásos jótékony hatásait a lazításban, illetve célkitűzéseink elérésében.

A nyugodt légzés támogató erejét a végére hagytuk, mert ez mindenki számára folyamatosan elérhető lehetőség. Gondolataink túláradó zubogását meglehetősen nehéz szabályozni, ezért sokkal egyszerűbb a légzésünket lassítani, majd adott ritmusba rendezni, és ekkor biztosak lehetünk, hogy a kis légzés ritmus igazítás is gyorsan meghozza az áldásos békét és nyugalmat egész lényünk számára.

 

Share This