Harcos 2 póz vagy Virabhadrasana 2 hogyan támogat bennünket?

Harcos pózból kétféle alap variációt végzünk leggyakrabban. Ezek a testhelyzetek nagyon erőteljes egyensúlyozó, álló gyakorlatok számos kedvező hatással. Az egyensúlyozó gyakorlatok azért nagyon fontosak, mert felkészítik az idegrendszert és az izomzatot arra az esetre, ha egyensúlyunkat hirtelen elveszítenénk. Megtanítják, izmainkat hogyan kell minden helyzetben talpon maradni, és elkerülni nagyobb sérüléseket. Ez mindenki számára fontos, de csontritkulással élőknek és időseknek különösen!

A harcos 2 póz vagy ászana kedvező hatásai

Erőteljesen harmonizálja az alsó három energiaközpontot, név szerint a gyökér, szakrális és köldök csakrákat. Intenzíven erősíti az egész test légzését, és a szív helyes áramló működését. Alaposan feltölti energiával a hasüri szerveket. A sok ülésben meggörbített tartást finoman korrigálja a hát izmainak folyamatos fejlesztésével. A lábakat elég rövid időn belül átformálja, széppé teszi, miközben a csipő és deréktáji zsírpárnákat folyamatosan csökkenti, és erősíti a térdek és bokák iromzatát. Nagymértékben fokozza az egész test ellenállóképességét.

Nem mindenkinek ajánlatos végezni!

Ezt a gyakorlatot ne végezzék a szív-problémákkal küszködők, illetve akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van időnként, azok inkább a törzsük mellett tartsák kezeiket, és ne emeljék magastartásba.

harcos_2_poz

A harcos 1 póz felvétele

Először álló helyzetből széles terpeszállásba lépünk. A jobb lábfejet jobbra fordítjuk el 90 fokkal, majd a bal lábfejet is jobbra fordítjuk kb.45 fokkal. Talpaink teljesen a földön maradnak. Célszerű a jobb sarok kivetített vonalát a bal lábfej közepe írányában tartani. Ekkor a jobb lábunkat behajlítjuk térdben, először a jó érzés határig, majd arra törekszünk, hogy a comb legyen párhuzamos a talajjal, míg a lábszár álljon merőlegesen a talajra. Ügyelni kell rá, hogy a térd végig a boka fölött maradjon, ne mozduljon el ebből a helyzetből. A bal lábat nyújtva tartjuk, amennyire a testünk engedi. Kezeket oldaltartásba visszük, és tenyereink a talaj felé néznek. Fejet lazán fordítjuk a jobb kézfej írányába, és kitartjuk.

Majd a másik írányba is hasonló módon építjük fel a testhelyzetet, és kitartjuk a jó érzés határáig.

 

Share This