Fehér tea igazi teakülönlegesség

Ma már mindenki számára hozzáférhetővé vált ez a tea, mint tradicionális frissítő, üdítő ital, s most már bárki megkóstolhatja, akár rendszeres fehér tea fogyasztóvá is válhat.

A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít.

A világon mindössze csak két terület felel meg a tea különleges és egyedülálló feltételeinek. Tehát a legkiválóbb minőségű tea Dél-Kínából származik: Fujian tartományának hegyoldalairól, Yunnan tartományból (régen Burma nevet viselte), illetve Taiwan Strait tengerparti részéről. A másik terület, ami a fehér tea növényének termesztése szempontjából kiváló: Sri Lanka szigete.

Kínában ez a tea Imperial néven is ismert, azaz: császári, mivel a tea fogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A hagyományok szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg a fogyasztóját. Ma már a japán nők is használják kívül és belül is.

A fehér tea a zöld és fekete társához hasonlóan a Camellia Sinensis növénycsaláshoz tartozik. A Song-dinasztia császárvárosában, Hangzhouban is honos, és itt számos válfaját ismerik.

A csúcsminőségű fehér tea a növény legfelső részéből, azaz a bimbóiból készül, ami tű alakot formáz, ezért nevezik ezüsttűnek is. Az ezüsttű alatti első levél alkalmas még ilyen tea készítésére. A fehér tea elnevezést a bimbót körülvevő és a levelek alján található bolyhok színéről kapta, mely szedés után ezüstös pikkellyé alakulnak át. Ezért hívják még Pai Mu Tan-nak is, azaz: Fehér Póninak.

Alapos botanikai megfigyelés alapján ennek a teának rügyei csak az évnek mindössze két napján szedhetőek le.

Kora tavasszal, a bimbó nyílása után maximum 48 órával, és lehetőleg a hajnali órákban. A hagyomány szerint ehhez a császári italhoz csak szűzleányok érhettek, akik aranyollóval gyűjtötték a fehér tea rügyeit. A betakarítása a levelek megóvása érdekében ma is teljes mértékben kézi erővel, gépesítés nélkül történik.

Fehér tea - Dr Ganga

A fehér tea rügyeit a leszedésük után bambuszszitára terítik ki, majd éppen csak fonnyasztják 2 nap alatt, nem túl erős napsugárzás mellett.

Ekkor válik igazán fehérré az oxidáció hatására. A tea bimbóit száradás közben többször, mesterséges behatás nélkül csakis kézzel forgatják át. Így segítik a nedvességtartalom elvesztését, mígnem a nedvességtartalma egyharmadát el nem veszíti. Ez után mintegy 90-100 °C hőmérsékleten szárítják tovább a fehér tea rügyeit. A gondos és kíméletes eljárásnak köszönhetően a nem csupán a fehér bolyhok, hanem a levelek cellafalai is épségben maradnak. Ez a különleges eljárás, és a szigorú követelmények növelik a fehér tea értékét. Ára háromszorosa a zöld teáénak.

A fehér tea élettani hatásai

A tea élettani hatásai bizonyítottan egyedülállóak. Természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket, ez által gátolja a sejtek öregedését.

Ez a tea rákmegelőző hatású, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. A rendszeres fehér tea fogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá koleszterincsökkentő, és érelmeszesedéstgátló, tehát a fehér tea igazi szívbarát! A fehér tea csonterősítő hatása is bizonyított. Jó immunerősítő, antibakteriális hatású, így véd a kisebb fertőzésektől. Gyulladáscsökkentő, továbbá pajzsmirigy működését szabályzó hatása is van. Remek zsírégető hatású a fehér tea, tehát a túlsúllyal küszködők bátran fogyasszák.

Tévhit, hogy a fehér tea nem tartalmaz teint. Koffein tartalma nagyon ideális, így megfelelő módon javítja a koncentráló képességet.

A fehér tea alacsony nátriumtartalmú, viszont a káliumtartalma magas, ami az egészséges izomműködést segíti.

A nyomelemek közül a fehér tea nikkel, króm, mangán és vastartalma jelentős. A vas jelentősége a vérszegénységben, a króm a vércukorháztartásban játszik szerepet, míg a mangán a csontanyagcserével kapcsolatban lehet fontos a szervezetnek.

Az elkészített tea színe világos aranysárga. Nagyon kíméletes a gyomorhoz, mivel kevés a csersav benne. Ez leginkább a fehér tea hajnali szüretelésének köszönhető.

Az íze kevésbé karakteres. Lágy, finom édeskés, de hosszan tartó, kissé kesernyés utóízt hagy maga után, ezért inkább az edzett teafogyasztók kedvelik jobban. A fehér tea leveleit hagyományosan 70°C-os vízzel kell leönteni és 5-7 percig áztatni.

A tea rendkívül alkalmas a napi szükséges folyadékmennyiség bevitelére

nem csak télen, hanem nyáron is, mert köztudott, hogy egy csésze meleg tea kevésbé izzaszt, mint egy hideg ital, de ha valakinek mégis a hideg csúszik jobban ilyenkor, hát igyon egy csésze  lehűtött fehér teát…

Forrás:feher-tea.extra.hu

Share This