A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

Sajnos csak néhány héten keresztül fogyasztható, és a szélsőséges időjárási viszonyok, a tavaszi elfagyás miatt sokszor nincs is termés csak mutatóba néhány szem. Lekvárként vagy aszalt formában szerencsére egész évben ehető.

A sárgabarack gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban,

elsősorban A-vitaminban és előanyagaiban a karotonoidokban, főként béta-karotinban, ezenkívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. A gyümölcsben szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket és terpenoidokat is izoláltak. A béta-karotinban gazdag gyümölcs hozzájárul a nyálkahártyák és látásunk egészségéhez, valamint késlelteti az időskori látásromlást. Ha rendszeresen fogyasztjuk, jó eséllyel remekelni fogunk a látásvizsgálatokon.

Úgy tartják, hogy a gyümölcs meghosszabbítja az életet, ez valószínűleg sejtvédő, antioxidáns hatásának köszönhető. A sárgabarack fogyasztása nagyon jó hatással van csontjaink egészségére, zúzódások után hozzájárulhat a csontok regenerálódásához, és lassíthatja az időskori csontritkulást is. A sárgabarack serkenti az emésztést, enyhe hashajtó hatással rendelkezik, így szorulás esetén remek megoldás lehet ez az édes gyümölcs.

Emellett a sárgabarack segíti a felgyülemlett méreganyagok távozását szervezetünkből, vízhajtó hatással rendelkezik, és támogatja a máj méregtelenítő folyamatait.

Az élénk színű gyümölcsökre jellemző, hogy jó antioxidáns védelmet nyújtanak a szervezetet károsító szabad gyökökkel szemben. A sárgabarackban bőségesen találunk fenolos vegyületeket, karotinoidokat, melyek közismerten jó szabadgyök fogók, másrészt jelentős az A-vitamin és béta- karotin, valamint E-vitamin tartalma melyek szintén erős antioxidánsok.

Ráadásul fogyaszt is,

mivel a sárgabarack 85%-a víz, zsírtartalma rendkívül alacsony, így azon kívül, hogy kiváló méregtelenítő a diétánk idején is nagy segítségünkre lehet. Ha nassolni támad kedvünk, bátran együnk belőle, ugyanis amellett, hogy hamar eltelít, édes íze kiváltja a cukros és egészségtelen falatokat.

A hidegen sajtolt sárgabarackmag olaj, HIDRATÁLÓ arckrémünk egyik fő alkotója, zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz gazdagon. Ha még nem próbáltad, akkor ezt nem hagyhatod ki!

SÁRGABARACK SIMOGATÁS

Share This