Hogyan fejlesszük akaraterőnk?

A figyelem, kitartó erõ, lelkierõ a szenvedésben, az ellenszenv, az idegenkedés és az ingerültség legyõzése, a tapasz (az önfegyelmezés gyakorlása, mint pl. egy lábon állni hosszú ideig, a tûzõ napon ülni), tél közepén jeges vízben állni, fej fölé emelt karokkal állni egy órán keresztül, a böjtölés, a türelem, az indulatok feletti uralkodás, a béketûrés, az irgalmasság, a kitartó szellemi erõ, a higgadtság megõrzése vészhelyzetben is, az ellenálló képesség, a szatjagraha (napló vezetése) – mindezek kikövezik az akaraterõ fejlesztéséhez vezetõ utat.

Hallgasd végig türelmesen mások mondanivalóját még akkor is, ha az számodra érdektelen és nem kellemes. Ne dúlj-fúlj magadban. Mások türelmes végighallgatása fejleszti az akaraterõt, és megnyeri a másik ember szívét. Végezz olyan tevékenységet vagy feladatot, amiben nem leled örömöd. Ez szintén fejleszti az akaraterõt. Ami kezdetben unalmas volt, egy idõ után érdekessé válik.

Soha ne panaszkodj a rossz körülmények miatt.

Alakítsd ki a saját mentális világodat, bárhol legyél, bárhová is menj. Bárhová mész mindenütt találkozol nehézségekkel és kényelmetlenségekkel. Ha az elméd minden pillanatban, minden lépésednél félrevezet, akkor próbáld meg legyõzni az akadályokat és nehézségeket a megfelelõ eszközökkel. Ne próbálj elmenekülni a rossz, kedvezõtlen körülmények elõl. Isten azért helyezett oda, hogy gyorsan fejlõdj.

Ha egy helyen minden kényelem a rendelkezésedre áll, nem fogsz fejlõdni. Ha átkerülsz egy másik helyre, ahol nem vesz körül hasonló kényelem, az elméd megzavarodik. Ezért használj ki minden helyet a lehető legjobban. Soha ne panaszkodj a környezetre és a körülményekre. Élj a saját mentális világodban. Így semmi nem tudja felzaklatni az elmédet.

Még a Himalája örökké havas lejtõinél, Gangotri közelében is találkozol a Raga-Dvésával, vagyis kötõdéssel és ellenszenvvel. A világ egyetlen részén sem létezik ideális hely, vagy ideális környezet. Kashmir kellemesen hûvös; a táj elbûvölõen szép; de éjszaka apró rovarok zavarják az ember nyugalmát; nem lehet tõlük aludni. Varanasi a szanszkrit tudományok központja, de közismert, hogy nyáron elviselhetetlen a forró szél. Uttarkasi a Himalájában gyönyörû, de ott nem lehet zöldséghez és gyümölcshöz hozzájutni; túl hideg van télen.

Ez a világ nem más, mint a jó és a rossz relatív síkja.

Emlékezz erre mindenkor. Próbálj meg bármely helyen, bármely körülmények között boldogan élni. Így erõs és dinamikus személyiséget fejleszthetsz ki magadban. Ez egy nagy titok.

Részlet Sivánanda Mester „Sikerhez vezetõ biztos utak” c. könyvébõl

Share This