Porcsin? Ez micsoda?

Ha a kövér porcsint eddig kigazoltad a kertedből, akkor ez most meg fog változni, ha elolvasod ezt a bejegyzést!

A porcsin húsos levelei és szétterülő, pirosas szárai miatt annyira jellegzetes, hogy más növénnyel össze sem tévesztheted. Míg nálunk, Magyarországon gyomként van kezelve, más országokban rendszeresen fogyasztják értékes tulajdonságai miatt. Krétán például a hosszú élethez szükséges egészséges táplálkozás elengedhetetlen részeként tartják számon. Egész nyáron rendelkezésedre áll, de még akkor gyűjtsd be, mielőtt a kis sárga virágok megjelennének.

porcsin virag - Dr Ganga Kvantum Natúr Kozmetikum

Íze finom, enyhén citromos-fűszeres ízű.

A kissé ropogós, fiatal leveleket és zsenge szárakat szendvicsek vagy saláták finom ízesítőjeként használhatod. Nagyon jól illik például a paradicsomsalátához vayg ruccolához, de normál paprikával és uborkával is kevereheted. Az idősebb leveleket pedig inkább főzeléknek készítheted el úgy, mintha spenótot főznél. Persze természetesen nyersen is fogyaszthatod.

Az én kedvenc salátám, amikor piritott szezámmagot szórok az összevágott növényre, majd balzsamecettel vagy almaecettel fogyasztom, enyhén meghintve sóval.

Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósíthatjuk. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin tartalmát!

Gyógyhatásai

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban nagyon gazdag növény. Ezek a zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea L. ) a globális felmelegedést túlélője lehet

Toktermésében sok apró mag érik, melyek elszóródva biztosítják az elterjedését. Rendkívül szapora növény, a nagy túlélő. Legjobban, az erős napfényben és száraz időben érzi jól magát, akkor, amikor kertünk többi növényét csak öntözéssel tudjuk megmenteni az elszáradástól. A globális felmelegedéssel egyre hosszabbra nyúló nyári aszályos időben nagy jelentősége van egy ilyen kitűnő ízű, egészséges, öntözés nélkül is megélő növénynek.

A kövér porcsin sokrétűen felhasználható, mert ehető és egyben gyógynövény is.

Sőt, sebgyógyító, regeneráló, hidratáló hatása következtében kipréselt levét natúrkozmetikai készítményekben is használhatjuk. A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban gazdag növényünk. A kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a vérnyomást és az érelmeszesedést. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védik az ereket. A porcsin magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, lassítja az öregedés folyamatát.

Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg pakolásként.

Pakolásnak össze kell törni a friss növény szárát és leveleit. A zúzott növényi részt tegyük vászonruhába, és azt helyezzük a sérült testrészre. Antibiotikus, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt használhatjuk viszkető bőrgyulladások, csalánkiütések, kisebb égési sebek, ekcéma gyógyítására is. Felfázásos eredetű húgyúti gyulladások kezelésére is alkalmazhatjuk.

Share This