Triterpén szaponinok

A vadgesztenye magjának legfontosabb hatóanyagai a triterpén szaponinok, melyekre az eszcin gyűjtőnévvel hivatkoznak. Az eszcin elnevezés tehát nem egy önálló molekulát, hanem több hasonló szerkezetű és tulajdonságú vegyület együttesét jelenti. A szaponinok mellett a magban értékes flavonoidok, fitoszterolok és cserzőanyagok is találhatók.

A szaponinok olyan glikozidok,

melyek aglikonját szapogeninnek nevezik. A szapogenin lehet triterpénvázas, 30 szénatomos, ez rendszerint 5 kondenzált gyűrűs vegyület és szterinvázas, 27 szénatomos, oxigént és/vagy nitrogént tartalmazó szerkezetű.

szaponinok - Dr Ganga

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)

hazánkban is kedvelt, sokfelé ültetett fafajta. Illatos, fehér virágai tavasszal nyílnak, őszre szúrós termésében fényes, barna magok érnek. Levele, magja, kérge egyaránt gyógyhatással bír. A vadgesztenyemagokból nyert vizes-alkoholos kivonatok széleskörűen elismert érfalvédő, ödéma-gátló és antioxidáns hatóanyagok, melyeket visszérproblémák, aranyérbántalmak és vénás keringési elégtelenség esetén javasolnak. Hatásosságukat klinikai vizsgálatok is igazolják.

Jelentős antioxidáns és kötőszöveti erősítő hatás

Az idősödő és érett bőr elsősorban a vadgesztenye-kivonat jelentős antioxidáns és kötőszöveti erősítő hatásából profitál. Az antioxidáns hatóanyagok a külső és belső tényezők okozta oxidatív károsodások ellen nyújtanak védelmet, ezáltal késleltetnek és lassítanak bizonyos öregedési folyamatokat, valamint segítséget nyújtanak a gyulladások és irritációk megelőzésében. Másrészről egyes irodalmak szerint a vadgesztenye kötőszöveti erősítő hatása a hialuronsav lebontását gátló tulajdonságára vezethető vissza, a mélyebb rétegekben található hialuronsav pedig az érfalak és a bőr rugalmasságáért felelős legfontosabb anyagok egyike.

Az érfalerősítő tulajdonság ugyanakkor a sérülések utáni regenerációban is fontos, a vadgesztenye-kivonatokat hagyományosan a zúzódások, véraláfutások, horzsolások enyhítésére szánt krémekben, pakolásokban is használják. Ugyanakkor ödémacsökkentő, összehúzó és érfalvédő hatásának a szem alatti sötét foltok, karikák kialakulásának megelőzésében, és a már kialakult duzzanatok, táskák enyhítésében is jelentősége lehet.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szaponinok

https://www.cosmio.hu/alapanyagok/novenyi-kivonatok/187-vadgesztenyekivonat

 

Share This