Napozni mindenki tud vagy mégsem?

Hajunk, bőrünk és szemünk színe alapján eltérő időtartamot tudunk napozni anélkül, hogy leégnénk. Vörös hajjal, világos szemekkel, bőrrel és sok szeplővel a bőr saját védelme csupán 2-10 percig véd meg bennünket. Kevesebb szeplővel és szőke hajjal, világos szemmel már picivel hosszabb ideig (kb. 10-20 perc) véd meg bőrünk a nap erejétől. Barna hajjal és szemmel még világos bőr esetén is tudunk 20-30 percet napozni leégés nélkül. A leghosszabb ideig sötét színű hajjal és szemmel lehetünk a napon károsodás nélkül, akár 40-45 percig.

A  bőrünkre az UVA és UVB sugarak meglehetősen káros hatással vannak

Az UVA sugarak intenzitása szinte minden évszakban közel azonos nagyságrendű. Az UVB sugarak káros hatása az adott évszaktól és a sugarak intenzitásától is függ. Nyáron a tűző napon 10-20 perc alatt is le lehet égni teljesen.

20 SPF faktorú fényvédőkrém elegendő általában az emberek zömének

Érzékenybörüeknek, babáknak érdemesebb 30 SPF faktorút használni. Maximálisan 50 SPF faktorú krémeket találunk a piacon. Száraz börű embereknek talán szerencsésebb napolajat hazsnálni, míg a normál vagy zsírosabb bőr esetén a naptejet. Mindenki bőre hálás a napozás utáni nyugatató krémekért vagy virágvizekért.

napozni - Dr Ganga

Tipikus hibák napozáskor

  1. Nem nézzik meg az emberek, hogy milyen szavatossága van a napozónak. Sokan több éven keresztül használnak egy flakon naptejet.
  2. Pattanásos vagy eleve gyulladt bőrrel nem igazán szerencsés napozni, mert még inkább begyulladhat a bőr.
  3. Napozás előtt nem előnyös bőrradírozást végezni, mert így a friss hámréteg még könnyebben leég, és bőrpigmentációt is eredményezhet.
  4. Sok hölgy teljes sminkben fekszik ki a napra, ami azért hátrányos, mert a festékek beleéghetnek a bőrbe, és bekapcsolhatják a bőrpigmentációt.
  5. Éjszakai alváshoz szükséges a anapozók teljes letisztítása, hiszen éjjel szeretne a bőr regenerálódni.
  6. Tűző napra senkinek sem előnyös kifeküdni, sokkal kedvezőbb egy félárnyékos helyet keresni, ahol szintén szépen lebarnulhatunk a bőr károsodása nélkül.
  7. Erős napsugárzáskor fontos kalapot, sapkát és szemüveget viselni, sokan ezek nélkül időznek a napon.
  8. Már mindenki sokszor hallotta, hogy 11-15 óra között ne legyünk napon, mégis nyaranta ebben az időszakban is tele vannak a strandok.
Share This