A parfümválasztás nehézségét szeretné megkönnyíteni egy ingyenesen letölthető iPhone applikáció

az iParfümőr, melyet a világ egyik vezető aroma anyag és parfüm gyártója, a Givaudan fejlesztett ki. A svájci cég, 4000 női és férfi parfümöt tárolt el az adatbázisban, hogy tájékozottabbá tegye a felhasználóit. Egy speciális algoritmus kombinálja az ember személyes adatait, az eddig használt illatszereit és az ol- faktorikus preferenciáit úgy, hogy a hozzá leginkább illő parfümöt tudja kiválasztani a számára.

A szaglás mibenlétét és működését vizsgáló tudományágak – legyen szó kémiáról, neurobiológiáról vagy pszich- ológiáról, mind egyetértenek abban, hogy

az illatok hatalma elvitathatatlan.

Az illóolajok gyógyászati célból történő alkalmazása több ezer évre nyúlik vissza, már az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában ismerték e módszert és előszeretettel alkalmazták is. Az aromaterápia jelenleg is nagy népszerűségnek örvend, hisz csodálatos hatással van az emberi szervezetre, a szükséges eszközöket pedig bárki könnyedén beszerezheti, s alkalmazásuk is egyszerű.

Soha ne alkalmazzuk az illóolajakat koncentrált formában közvetlenül a bőrfelületre, mert gyulladást okozhatnak.

Ezesetben a levendula illóolaj kivétel, mert enyhíti az égető, viszkető érzést, sőt rovarcsípésre is tehető. Fontos, hogy sérült, gyulladt bőrfelületen, sebek esetén ne használjunk illóolajokat.

Inhalálással érhetjük el a legközvetlenebb hatást.

Adjunk egy edény forró vízhez pár csepp illatos olajat, hajoljunk fölé, fejünket takarjuk le egy törölközővel és lélegezzünk mélyeket, majd pihenjünk le egy kicsit, és testünket is lazítsuk. Munkanapokon zsebkendőnket is illatosíthatjuk kedvenc esszenciánkkal, hiszen így bármikor beleszagolhatunk.

Share This