A pacsuli a menták családjába tartózó növény.

Ránézésre olyan, mint egy szimpla bokor. Virágai gyönyörű halvány rózsaszínek, aromás, erőteljes illatú leveleit pedig évszázadok óta használja a parfümipar. A pacsuli eredetileg Ázsia trópusi éghajlatú tájairól származik, mint pl.: India, Indonézia egyes vidékei.

A parfüm készítéséhez a növényből olajat nyernek ki. A pacsuli elnevezés régi tamil eredetű szavakból ered, a patchai – zöldet jelent, az ellai jelentése pedig – levél.

A pacsuli később eljutott a Közel-Keletre, majd Napóleonnak köszönhetően a Selyemúton keresztül Európába is. Ám ekkor még szigorúan őrizték a titkot, hogy mi is ez a növény és hol is található pontosan.

A titkot 1837-ben Franciso Manuel Blanco törte meg, így a nyugati világ végre hozzájutott ennek a különleges, keletről származó összetevőnek a titkához.

Az első nagy pacsuli-láz az 1960-70-es években érte el Amerikát és Európát.

pacsuli2

Sajnos a pacsulit a hippik igen rossz színben tüntették fel, mivel előszeretettel viselték, de nem az eredeti Indiából származó fantasztikus összetevőből készült parfümöt, hanem rossz minőségű szintetikus pacsulit. Ennek köszönhetően sajnos a mai napig is sokan a pacsulival azonosítanak minden nehéz, tömény, tolakodó, közönséges parfümöt, ami igen nagy hiba.

És hogy milyen is a pacsuli illata?

Gazdag zöld, fás, földes, de a végeredmény függ a termesztéstől, a szárítástól és a desztillálásától.

A legjobb minőségű és legtisztább pacsuli olaj előállításához a növény legfelső 3-4 levelét használják fel, mivel ezekben található a legnagyobb koncentrációjú olaj. Az olaj balzsamos, fás illatú. A szárított levelekből nyert kivonat pedig sötétzöld színű, édes, kissé gyógynövényes illatú. A pacsuli olaj és a kivonat is orientális jellegű, kissé púderes nagyon különleges illat.

Creston vezérigazgatója, Don Elgie szerint 200 fővel elvégzett illat kutatási eredményeik azt mutatják, hogy a nők esetében az édes virágillatot, a férfiak esetében pedig a fűszeres beütésű édes illatokat társítjuk leginkább a sikerhez az alap pacsuli illat mellett. Mindenki tudja, milyen fontos az üzleti életben az első benyomás, így talán érdemes ezt alkalmazni.

Share This