A legtöbb ember nem ismeri a napozás szabályait, nem is igazán védi bőrét az erős naptól.

1.  Egy adott naptej / napolaj / napkrém elegendő a helyes napozáshoz?

A test bőrszerkezete, pH-ja eltérő az egyes területeken, ezért az érzékenyebb részek, mint pl. az arc, a szemkörnyéke, a dekoltázs és az ajkak külön figyelmet igényelnek napfürdőzés alatt és után is. Ezért nem célszerű egy fajta napkrémet használni a test minden részének védelmére.

2.  Mekkora mennyiségű napkrémet kell minimálisan használnunk napozáshoz?

Ezek szerint fontos a mennyiség? Igen, legalább 2 mg/cm2 mennyiséget, azaz egy átlagos testre 20 ml-nyi napkrémet kellene felvinnünk. Ez a mennyiség garantálja bőrünk egészséges napvédelmét. (Egy átlag 200 ml-es naptejnek 10 alkalom után üresnek kellene lennie! A legtöbben egy flakont el sem használnak egy szezon alatt!)

3.  Fokozatosan növeljük a napozási időt

Ne menjünk azonnal órákra a napra, és csak fokozatosan vegyük le a ruha darabjainkat is! A fény, azaz a nap nem ellenségünk, mint ahogyan annyi reklám, cikk állítja, rajtunk múlik, hogy barátunkká vagy az ellenségünkké tesszük! Egy kis odafigyeléssel, nagyon szép napbarnított bőrre tehetünk szert, nem kell elkerülni a napot, csak figyeljünk oda, mikor és mennyit napozunk. Kezdetben egy  4-es vagy 5-ös faktorú napkrémet érdemes választani, és ennek megfelelő ideig napozni (vagyis maximum 40 vagy 50 percig), és ezt a időmértéket lehet növelni, néhány nap után, fokozatosan!

4.  D-vitamin begyűjtése a napozással

Tanácsos a fejet, a kezeket és az alkarokat rendszeresen napoztatni a koradélutáni napsütésben (12-15 óra között), mivel a bőrt érő UV-fény D-vitamint termel a szervezetben.

Olvass bele másik cikkünkbe is a fényvédők SPF faktorával kapcsolatban, hogy bőrödnek ideális módon napozzál a szezonban:

http://kvantumnaturkozmetikum.hu/fenyvedok-spf-erteke-mit-is-jelent/

Illetve a natúr kozmetikumok fizikai fényvédelméről itt tudsz bővebben olvasni:

http://kvantumnaturkozmetikum.hu/fizikai-fenyvedok-a-kozmetikumokban/

 

Share This