Napjainkban nagy divat a természetes élelem és kozmetikum, ezzel együtt a hamisításuk is előfordul.

Kontrollált natúr kozmetikum - krém nyitottÉtelek és kozmetikumok címkéjére is fel kell írni a termékben található összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben, de ez sok esetben hiányos, vagy nem teljesen értelmezhető.

A 1223/2009/EK rendelet (7) cikkeje pontosan definiálja a kozmetikai termékek (kozmetikumok) körét, funkcióját és alkalmazásának helyét. Rövidítve a kozmetikumok olyan bőrrel érintkező anyagok lehetnek, melyek tisztítják, megfelelő állapotban tartják, illatosítják, védik vagy szépítik az emberi testet.

Arra nincsen törvényi szabályozás, hogy egy kozmetikum honnantól kezdve válik natúr kozmetikummá, de vannak általános elvek, amelyek definiálják a gyártók tiszta törekvését.

Ezek szerint az elvek szerint a natúr kozmetikumok nem tartalmazhatnak:

  • kőolajszármazékokat, ásványi olajat (pl. paraffin, szilikon), melyek eltömítik a bőrt,
  • mesterséges szín- és illatanyagokat, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki,
  • szintetikus tartósítószereket (pl. parabének), melyek bőrirritációt, allergiát okozhatnak,
  • PEG származékokat, melyek áteresztővé teszik a bőrt, így a káros anyagok könnyebben felszívódhatnak,
  • nátrium-lauril-szulfátot (SLS-t), és más agresszív kémiai tenzideket (pl: szulfátok, foszfátok), melyek leoldják a bőr természetes védőrétegét, bőrizgatóak, nyálkahártya károsítóak lehetnek,
  • káros alumíniumsókat, melyek eltömíthetik a pórusokat, és gátolhatják a szervezet méregtelenítését,
  • génmanipulált anyagokat, melyek hosszú távú hatásai még nem tisztázottak, de sok érv szól ellenük,
  • állati kivonatokat.

A natúrkozmetikai gyártók elkötelezettek az ökológiai és szociális felelősségvállalás iránt.

A nyersanyagokat környezetbarát technológiákkal dolgozzák fel, és számos márka újrahasznosítható csomagolásban hozza forgalomba biológiailag lebomló termékeit.

A natúrkozmetikai vállalatok elutasítják az állatkísérleteket, a termékeket és a hatóanyagokat sem az előállítás, sem a termékfejlesztés, sem pedig a bőrgyógyászati vizsgálatok során nem tesztelik állatokon.

Minősített natúr- vagy biokozmetikumról akkor beszélhetünk, ha a készítmény összes alapanyagát, gyártását, csomagolását, stb. egy arra hivatott minősítő szervezet, saját kritériumrendszere szerint folyamatosan ellenőrzi. Amikor egy készítményben rendkívül magas a bio összetevők aránya biokozmetikumnak, vagy ha igazoltan biogazdaságból származó összetevők vannak túlnyomóan benne, akkor demeter terméknek nevezhetjük.

Több nemzetközi minősítő szervezet is létezik, amely a forgalomba kerülő natúr- és biokozmetikumokat minősíti. A szervezetek logója garantálja, hogy a termék megfelel a minősítés kritériumainak.

Európában sok ilyen szervezet van, számunkra Magyarországon talán a német BDIH szervezet a legismertebb.

A „kontrollált natúr kozmetikum” embléma viselését a BDIH csak azon cégek termékeinek engedélyezi, amelyek

1. szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak;

2. nem tesznek szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményeikbe;

3. akik az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják: például benzoesavakat és ezek sóit, etil-észtert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.

Share This