Mit tudnak a fizikai fényvédők?

A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felületén megtapadnak, és visszaverik a káros sugarak zömét mind az UVA, mind az UVB tartományban, és a felkenés pillanatától kezdve rögtön védelmeznek bennünket.

Kémiai fényvédők miben mások?

A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe, kémiai kölcsönhatásba lépnek a bőrünkkel, és ezáltal elnyelik az UV sugarakat. A kémiai fényvédők felvitele után érdemes kb. fél órát várni, mielőtt kimennénk a napra.

Fizikai fényvédők típusai

Fizikai fényvédők két legismertebb típusa a titánium-dioxid és a cink-oxid. Mindegyik stabil, széles spektrumú védelmet ad, akár önmagában is. Gyakran alkalmazzák őket kombinációban is.

Kémiai fényvédőkről

Kémiai fényvédő összetevőből viszont sokféle van (a teljesség igénye nélkül például: Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Trinosorb M), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Trinosorb S), Octocrylene, Benzophenone-3 (Oxybenzone) vagy Benzophenone-4 (Sulisobenzone)), akad közöttük stabil és kevésbé stabil, olyanok, amik az UVB és amik az UVA ellen védenek.

Egyik sem ad önmagában megfelelő védelmet, így ezekből mindig többet is találunk a minőségi fényvédőkben, illetve szerencsére az EU-ban törvényi szabályozás is van arra, hogy a fényvédőnek minimum harmad akkora UVA védelme kell legyen, mint amekkora SPF értéke.

A kémiai fényvédők jobban beszívódnak a bőrbe és fény hatására hajlamosak „lebomlani.

Natúr kozmetikumokba fizikai fényvédőket tesznek

A fizikai fényvédők nem vagy csak minimálisan szívódnak be a bőrbe, és sokkal stabilabbak. Így a fizikai fényvédőket egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartják. Tehát mindenkinek érdemesebb fizikai fényvédőt választani natúr kozmetikumok esetén, de két éven aluli kisgyerekeknek és terhes nőknek kifejezetten ezek ajánlottak.

A fizikai fényvédők hátránya, hogy nehezebben kenhetőek, és fehéres réteget hagyhatnak a bőrön. Napjainkban  egyre több olyan krémet is elérhetünk, melyekben kellemes a fizikai fényvédők állaga is.

Olvass bele másik cikkünkbe is a fényvédők SPF faktorával kapcsolatban, hogy bőrödnek ideális módon napozzál a szezonban:

http://kvantumnaturkozmetikum.hu/fenyvedok-spf-erteke-mit-is-jelent/

Share This