Fényvédőkön általában olvashatunk egy SPF vagy újabban PPD értéket is.  No de mit is jelentenek ezek a számok pontosan?

Maga az SPF betűszó a Sun Protection Factor angol szavak kezdő betűiből származik. Azt az értéket adja meg, hogy mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak ellen, vagyis mennyire blokkolja a természetes melanin képződést.

Vagyis, mit jelent ez konkrétan:

SPF 5-ös vényvédő az UVB sugárzás 1/5-t engedi át, azaz a napsugarak 80%-t kiszűri,
SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-át átengedi, és a 97%-t kiszűri,
SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri.

Tehát az SPF szám megmutatja, hogy a fényvédő a sugarak 1/SPF részét átengedi.

Napjainkban az Európai Unióban a legnagyobb SPF érték 50-es lehet (korábban 100-as értéket is használtak), mert a nagyon magas értékek hamis illúziót keltenének a felhasználókban, hogy teljes védelmet kapnak a napozás káros sugárzásától, pedig nincsen így.

Tehát a fényvédők SPF értéke a szűrő teljesítményének mértékét jelöli.

Továbbá arról is informál bennünket, hányszor tovább tartózkodhatunk “védve” a napon, azaz megmutatja, hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége. 

Ha például 10 perc alatt bőrpír jelentkezne bőrünkön, akkor egy 15 SPF napkrémmel 10×15=150 percig (2,5 óra), egy 5 SPF napkrémmel, 10×5= 50 percig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ha közben zuhanyoztunk, vagy csobbantunk a hűsítő tengervízben, akkor napkrémünk elveszíti a fényvédő hatását, s újra kell kennünk magunkat.

Ezzel egyidőben fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fényvédelem megakadályozza az egészséges, védő barna melanin termelését is.

Ez azért káros, mert a bőr természetesen a fokozatossághoz szokott. Tavasztól nyárig szépen épül a barnaság, majd a nyári legerősebb naptól már intenzíven véd minket. Ha folyamatosan megakadályozzuk a természetes barnaságot, a bőrünk természetes védelmét akadályozzuk meg. Így egy véletlen dúrva leégés is nagy kárt okozhat egy fehér bőrön augusztusban.

Az SPF érték mellett szerencsére ma már egyre több fényvédőn találkozhatunk egy PPD=Persistent Pigment Darkening értékkel is.

A PPD azt adja meg, hogy a fényvédő mennyire véd a rákkeltő UVA sugarak ellen. 

Az UVA sugarak elleni védelmet nem olyan könnyű számszerüsíteni, mint az UVB-t, de a 10-s PPD elvileg az UVA sugarak 90%-t szűri ki, és az már jónak számít.

Az SPF és a PPD értékek mellett érdemes még megnézni a fényvédő összetevőit is mert fontos, hogy megfelelően tartalmazzon a fényvédő fotostabil és erős védelmet biztosító összetevőket.

A fotostabilitás azt jelenti, hogy a fényvédő az UV sugárzás hatására nem veszít fényvédő képességéből. Az erős védelem pedig azt, hogy egy adott tartományban a fényvédő összetevő önmagában is elégséges védelmet tud nyújtani.

A jó fényvédők mindig az összetevőknek egy olyan kombinációját tartalmazzák, amik egyrészt védenek az UVA és UVB sugarak ellen is, van közöttük stabil összetevő és erős védelmet adó összetevő is.

A Naptól nem kell félni, de legyünk körültekintőek! A túlzásba vitt napozás kivétel nélkül a bőr gyorsabb öregedésével jár. Körültekintő és következetes védelemmel egészséges barna színt érhetünk el.

Share This