Kevesebb friss levegő és fény

Ebben az időszakban kevesebb fény és simogató friss levegő éri bőrünket, hiszen kevesebbet vagyunk a természetben. Ha sétálunk is rendszeresen, akkor is csak az arcunk találkozik a friss levegővel, nem az egész testünk, mint nyáron. Jelentősen több időt töltünk fűtött irodákban, lakásokban, bevásárlóközpontokban és edzőtermekben.

Szegényesebb ételek

Megváltoznak az étel és ital választási lehetőségeink is. Sokszor kevesebb vitaminban gazdag táplálékból választhatunk, vagyis jelentősen csökkenhet a rostbevitelünk, és mellette olajosabb/zsírosabb, nehezebb ételeket fogyasztunk, többször akár nagyobb mennyiségben is.

Fásultság megjelenése

Az arra hajlamosaknál hamarabb jelenik meg a rosszkedv, érződhetnek depressziós tűnetek, és a lelki fásultság tovább mélyíti a bőr állapotának romlását.

Ekcéma megjelenése

ekcemaA kevésbé érzékenybőrűeknél is sajnos hamarabb megjelennek a pirosodások, a kiszáradások vagy ekcémás és komolyabb bőrelváltozások.

Maximális hő-sokkhatás jelentkezik

A bőrünk nagyon intenzív sokkhatásnak van kitéve, hiszen a nulla vagy néhány fokos nagyon hideg levegő közvetlenül találkozik az arcunkkal, meg fejbőrünkkel (főleg ha nem szeretünk sapkát hordani). Így a pórusaink a hidegben összehúzódnak, a véráramlás sebessége lezuhan, és ez a rosszabb vérkeringés kisebb mértékben táplálja a bőrt, vagyis jóval sápadtabbak lehetünk.

Ezenfelül a bőr védőköpenye is meggyengül a lecsökkent verejték- és faggyúmirigy kiválasztás miatt. Az ekcémásoknál eleve nem működik ideálisan a mirigy kiválasztás, tehát hamarabb előjöhetnek a bőr gondjai.

Amikor meleg helyiségbe lépünk, akkor hirtelen kitágulnak a bőrünket átszövő finom vérerecskék, és legtöbbször arcunk kipirosodik, többeknek akár égő érzés is megjelenik.  Ez normál válaszreakció, de az érzékenybőrűeknél könnyebben előfordul, hogy számos vérerecske tartósan kitágul, és így szerteágazó erezetként folyamatosan ott marad az arcon a pirosas labirintus kép.

A tartós bőrelváltozások elkerülése érdekében szükséges kívülről és belülről is a táplálás

1) Nagyon fontos egy gondosan megválasztott hidratáló, vagy egyedileg kialakított bőrregeneráló krém alkalmazása, mert így megajándékozzuk bőrünket egy újabb védőréteggel a viszontagságok ellen. Tájékozódj az egyedi kozmetikumok összeállításával kapcsolatban, illetve nézd meg kvantum krémeinket!

2)  Ne felejtsünk el párologtatni a jó közérzetünk, és a bőrünk szépsége érdekében, hiszen az irodák, szobák szárazabb levegője nem tesz jót bőrünknek. Érdemes a párologtatás hatását fokozni illóolajok támogatásával. Az illóolajok sokszínűségéről az alábbi Test és Lélek Magazin cikkemben is lehet információt gyűjteni.

3)  Érdemes plusz vitaminokat fogyasztani, és gondosan összeválogatni ételeinket.

4)  Az időjárás ellenére rendszeresen legyünk friss levegőn, mozogjunk, sportoljunk, vagy énekeljünk, nevessünk sokat. Tapasztaljuk meg a jóga önmegismerést támogató számos technikáinak egyikét, amely távol tartja tőlünk a fásultságot.

 

Share This