Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól.

Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, és ezzel együtt a leghosszabb éjszakáját adja.

A napforduló (latinul solstitium) egy csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Egy évben kétszer tapasztaljuk meg, a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, illetve északi pozíciója a Ráktérítőn; az az időpont, amikor éves égi útján a Nap észak-déli mozgása ellentétes irányúra változik.

A nyári napforduló alkalmával a nappal, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszaka a leghosszabb, de a téli, illetve nyári napforduló ellentétes a Föld déli és északi felén. A Föld forgástengelyének a ferdesége miatt a két időpont delelési magassága közt eltérést tapasztalunk.

A leghosszabb éjszakán a legnagyobb a külső világban a sötétség, viszont belső világunkban ilyenkor a legnagyobb a fényesség. Mi emberek ilyenkor tudunk a leginkább belső lélek munkát végezni, miközben a természet téli álmot alszik.

gyertyafeny_pixabayAz északi féltekén a téli napforduló a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek vagy különleges rituálék kísérik, mint például az ókori római Saturnalia, a zsidó Hanuka, az afroamerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.

Az ősi magyarok máglyák tetejéről sólymokat röptettek az ég felé, a nép üzeneteként a Napisten, az Élő Világegyetem számára, jeléül a Nap erejével fenntartott szövetségnek.

Mit tehetünk napjainkban ebben az időszakban? Hogyan tudjuk erősíteni belső világunkat? Mindenképpen érdemes elcsendesednünk, és megújítani szemléletünket, gondolkodásmódunkat a megújuló természettel együtt, és felfrissíteni reményeinket a jövőnk eseményeivel kapcsolatban, valamint teljes szívünkből megünnepelni a fény ragyogó örömünnepét a hitrendszerünknek megfelelő szokásaink megélésével.

Share This